Sittard


Rondleidingen Sittard

Beleef Sittard zoals de inwoners hun stad kennen.

Sittard, Zitterd op zijn Limburgs, de navel van Limburg ligt p het smalste deel van Nederland in het overgangsgebied van Midden-Limburg en het Zuid-Limburgse heuvelland. Het is een van de oudste steden van Nederland met een groot cultuur-historisch erfgoed en ….. niet te vergeten de geboortestad van Toon Hermans.
Sittard, een stad om lief te hebben, vormt het centrum van de Westelijke Mijnstreek. Na Maastricht (ca 1204) en Roermond (1232) is Sittard de 3e stad (1243) met stadsrechten en is daarmee een van de oudere steden van Nederland. Sittard is rijk aan monumenten en musea. In 2000 is Sittard verkozen tot Groenste Stad van Nederland.

Het gezellige centrum, de cafeetjes en verwarmde terrasjes zorgen ervoor dat het na een dagje winkelen goed toeven is. In de avonduren bruist Sittard. De vele uitgaansgelegenheden, stadstheaters en optredens op het oude marktplein geven Sittard een wervelend karakter. Het stadsbeeld bestaat uit oude monumentale panden en vakwerkwoningen.

In Sittard zijn de volgende rondleidingen:
  • Historisch Sittard Vestingwandeling
  • Historisch Sittard Het Claustrum Ontsloten (wandeling door het kapittelgebied)
  • Toon Hermans herinnerd in Sittard

Voor meer informatie zie hierna. De routes zijn allemaal rolstoel en kindvriendelijk.

Prijzen en toeslagen:
  • Prijzen op basis van aantal deelnemers.
  • Groepen 20 personen per gids
  • Groepskorting bij meer dan 15 personen per gids
  • Toeslag bij minder dan 10 personen
  • Boeking en reserveringskosten eenmalig € 25,00
  • Alle prijzen zijn inclusief BTW

Historisch Sittard Vestingwandeling (duur ca. 1,5 – 3 uur)

vestingwal
Vestingwal Sittard
  Sittard maakte in de 12e eeuw deel uit van het middeleeuwse hertogdom Limburg (of zoals toen geschreven Limbourg). In 1280 komt Sittard via vererving in handen van de heren van Valkenburg en later van 1400-1794 hoort Sittard tot het hertogdom Gulik. Al die eeuwen bouwden en verbouwden de inwoners van Sittard hun vestingwerken, totdat deze in 1677 door de troepen van Lodewijk XIV werden verwoest. De status van stad met verdedigingswerken bracht ook de kwetsbaren naar de stad, sporen van een rijk rooms-katholieke geschiedenis zijn door de hele stad te vinden.
Wij nemen u mee terug naar die tijden en vertellen over verleden en heden van deze stad.Prijzen:
Korte wandeling € 8,50 p.p.
Lange wandeling € 14,50 p.p.
 
Historisch Sittard ‘Het Claustrum Ontsloten’  (duur ca. 2 uur)

Sittard Claustrum
Claustrum Sittard
  Ergens rond de 11e eeuw of mogelijk nog iets eerder ontstaat de motte, de door mensen aangelegde verhoging ontstaan door de grond die werd opgeworpen bij het graven van een verdedigingsgracht. Het ovale gebied is nu nog herkenbaar in het straatbeeld van Sittard. Het gaat om het gebied Grote Kerk en Kloosterplein. Om het belang van de stad te onderstrepen werd in 1299 een collegiaal kapittel verbonden aan de Grote Kerk. Het geheel van kerk, kerkplein en kapittelhuizen was een besloten gebied, een “claustrum” waar het kerkelijk recht gold. Door de decentrale ligging ten opzichte van de stad in de Franse tijd is dit deel redelijk bewaard gebleven.
Wij nemen u mee terug naar die tijden en vertellen over verleden en heden van deze stad.Prijs: € 8,50 p.p.
 
Toon Hermans herinnerd in Sittard (duur ca. 1,5 uur)

Toon
Toon Hermans
  Toon Hermans is wellicht de bekendste Sittardenaar aller tijden. Geboren in 1916 en getogen in Sittard vertrekt hij in 1942 naar Amsterdam, maar zijn geboorteplaats bleef altijd een belangrijk ankerpunt in hert leven van Toon. We zien plekken waar Toon herinnerd wordt, maar ook waar hij samen met zijn vrouw Rietje graag terugkwam. Laat u verrassen door onze enthousiaste gids.

Prijs: € 8,50 p.p.

 

Contact